Årets Nordist i Haparanda 2017 utsedd

”En gränsprofil som plockar russinen ur gränsländernas kakor”!

Föreningen Norden Haparanda har utsett Lars Stenman till Årets Nordist 2017.

 

Motivering:

Lasse är en känd profil ”på gränsen” där han oförtröttligt bevakar och skriver artiklar från sport till opera. Genom sitt engagemang skapar han kunskap och glädje för många av oss i när och fjärran”.

Stenman arbetar heltid åt Haparanda kommun, men hinner arbeta deltid åt Hb på sin fritid.

”Jag har inga fritidsproblem”, brukar han säga till dem som undrar hur han hinner och orkar med allt.

Stenman tillhör dem som inte ser något hinder eller dramatiskt i att passera gränsen varken som privatperson eller i tjänsten. Han flaggar för ”plocka russinen ur kakan” – mentaliteten.

”Man ska gå dit där det är bäst. Man behöver inte bry sig om eller klaga på allt. Det bästa i den här situationen är ju allt som är möjligt, exempelvis en kopp god espresso eller en jazzkonsert i Lappia.”

Svenska är Stenmans modersmål, men han förstår finska rätt bra. Han är också priviligierad, eftersom han ofta kan ta med sig en egen tolk.

”Min son är tvåspråkig för hans mamma har alltid pratat finska med honom. Jag rekommenderar alla föräldrar att prata båda hemspråken med sina barn”.

Stenman har förmågan att i sitt journalistjobb behärska flera områden. Han skriver lika förtroendeingivande och sakkunnigt om ishockey som om musikens olika scener på sitt eget fyndiga och njutningsfulla sätt.

Haparanda lokalavdelning har sedan 2004 utsett Årets Nordist i samband med firandet av Nordens Dag.