Sommardagar i Kuusamo 8-9 juni 2019

Nordister från Föreningen Norden Haparanda, Pohjola-Norden i Tornio, Kemi, Uleåborg och Kuusamo deltog i Pohjola-Nordens Sommardagar i Kuusamo den 8-9 juni. Ett utmärkt arrangemang av Asko Pietarila, verksamhetsledare i Norra Regionen för Pohjola-Norden. Fullspäckade med information från alla guidade sevärdheter, historia och allsång under ledning av trubaduren Jakke Salomaa återvände vi till Haparanda med en enda tanke, vad blir nästa resmål? Närturism är ett ledord för vår verksamhet inom Norden, ”vi behöver inte gå över ån efter vatten”.

 

Salpalinjen i östra Finland byggdes mellan vinter- och fortsättningskriget. En försvarslinje som hade stor betydelse för krigets utgång, inte bara för Finland men även för Sverige. I arbetet deltog ca 1000 svenska män. Även danskar och norrmän skull ha hjälpt till, men tyskarna hann ockupera både Danmark och Norge och kunde de inte skicka sina deltagare som planerats. Det svenska bidraget var stort även när det gällde maskin- och materiella leveranser. Han som fick huvudansvaret för projektet Salpalinjen av Mannerheim var generallöjtnant Edward Hanell från Torneå. Han utbildades till jägare i Tyskland 1915, deltog i första världskriget och genomgick militärhögskolan i Frankrike 1926-1928.

Pertti Hekkala från Norden i Kuusamo guidade oss med stor kunskap och inlevelse, som inte lämnade någon oberörd.

Tack Pohjola-Norden!

Föreningen Norden Haparanda

Text: Ola Backe