Tillställning

Inbjudan till kulturhelg

INBJUDAN till kulturhelg

Kulturveckoslut och workshop tillsammans med Föreningen Norden, Pohjola-Norden, Stiftelsen Jukola och Sverigefinska Folkhögskolan fre.-lör. 30 – 31.8.

 

Under det sista veckoslutet i augusti kommer vi att anordna ett kulturveckoslut och workshop på Sverigefinska Folkhögskolan i Haparanda och i Folkets Hus på Seskarö med temat: ”Behöver vi Föreningen Norden? – Om ja, till vilken slags verksamhet?”

Vi ska börja med workshopen på Sverigefinska Folkhögskolan fredag 30.8. kl. 15.00 svensk tid. Med hjälp av workshopen planerar vi kommande verksamhet och samarbete med Pohjola-Norden i Finland.

 

Fredag 30.8:

Kl. 17.00 svensk tid: Surströmming-middag på restaurang Minerva.

Kl. ca 19.00: Vi fortsätter samkväm med trubadurer och allsång.

 

Programmet fortsätter lördag 31.8. kl. 9.00 svensk tid på Folkhögskolan med sammandrag av fredagens idéer.

Kl. 10.30 svensk tid, avgång till Folkets Hus på Seskarö med egna fordon.

Kl. 11.00 svensk tid, seminarium om översättningar ”Att läsa översättningar förr och nu”, anordnad av stiftelsen Jukola.

Simultantolkning svenska/finska

Stiftelsen Jukola, tillsammans med bl a Föreningen Norden, anordnar ett seminarium om översättningar mellan svenska och finska, mellan finska och samiska samt mellan svenska och meänkieli.

Fil lic Mervi Tuomikoski från Helsingfors ger oss en bakgrund genom att berätta om romanen Sju bröder som är den första romanen skriven på finska. Den är viktig för Seskarö samt Stiftelsen Jukola. Henry Barsk jämför två översättningar av boken, den ena av Elmer Diktonius och den andra av Tomas Warburton. Det är ca 50 år mellan översättningarna. Janina Orlov kommer att berätta om översättningen av Rosa Liksoms Överstinna. Bibliotekarien Irene Piippola ger en inblick i att översätta från samiska till finska och Hannu Alatalo om att översätta Olof Hederyds Isak Mustaparta till meänkieli.

 

Kostnad

Surströmming 120 SEK/person (alt. sill/sallad)

Seminarium på Seskarö 200 SEK/person, ingår lunch och kaffe

 

Kontaktpersoner

Asko Pietarila Pohjola- Norden

Ola Backe Föreningen Norden

Tapio Salo Stiftelsen Jukola

Ragni Huhta Sverigefinska Folkhögskolan

 

Anmälan senast 23/8 till Ola Backe, +46 738 011 76, [email protected] och seminariet till Tapio Salo [email protected], +46 705 872 539.

Logi på Svefi 350 kr/person/natt del i dubbelrum, inkl frukost. Enkelrumstillägg 200 kr/natt.

 

VÄLKOMMEN/TERVETULOA!